Nieuws

15 december 2023

Gemeente Reimerswaal en de Provincie Zeeland investeren €119.000 in hub Kruiningen-Yerseke

Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van € 59.500 aan de gemeente Reimerswaal voor de ontwikkeling van station Kruiningen-Yerseke naar een hub. De gemeente Reimerswaal betaalt zelf ook €59.500. De ontwikkeling van hubs zoals in de gemeente Reimerswaal past bij het nieuwe publiek vervoerssysteem waar de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland samen aan werken.
Station Kruiningen-Yerseke

Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van € 59.500 aan de gemeente Reimerswaal voor de verdere ontwikkeling van station Kruiningen-Yerseke als hub. De gemeente Reimerswaal betaalt zelf ook €59.500. De Provincie Zeeland en de gemeente Reimerswaal investeren samen in de omgeving van station Kruiningen-Yerseke. Met deze subsidie realiseert de gemeente een hub voor publiek vervoer bij het station. Reizigers krijgen meer mogelijkheden om te reizen en kunnen droog en beschut wachten op hun vervoer. Er komt bijvoorbeeld een overdekte wachtruimte en er wordt ruimte gereserveerd voor deelvervoer, zoals deelfietsen en deelauto’s.

Station Kruiningen-Yerseke ligt aan de rand van bedrijventerrein Nishoek. Van daaruit zijn er nu weinig mogelijkheden om met het ov verder te reizen naar de dorpen Kruiningen en Yerseke. Behalve op het perron zijn er ook weinig voorzieningen, zoals bankjes of een overdekte ruimte om te wachten. Dat wordt met de nieuwe hub verbeterd.

De hub Kruiningen – Yerseke wordt een van de grotere Zeeuwse hubs. In het publiek vervoerssysteem, dat in heel Zeeland start vanaf januari 2025, zijn er verschillende soorten hubs. Bij sommige hubs in dorpskernen of wijken kan een reiziger bijvoorbeeld alleen opstappen op een flextaxi die de reiziger naar een grotere hub brengt. Bij grotere hubs zijn er meerdere vervoersmiddelen beschikbaar. Reizigers kunnen bij station Kruiningen-Yerseke straks bijvoorbeeld kiezen voor de trein, buurtbus, flextaxi, deelauto of deelfiets.