Nieuws

Nieuws overzicht

Tijdelijk gratis taxi-service voor jongeren uit Zeeuws-Vlaanderen

22 november 2023

Joplr biedt gratis taxi-service aan voor jongeren in Zeeuws-Vlaanderen
Veel jongeren trekken weg uit Zeeuws-Vlaanderen. Bijvoorbeeld om te studeren, voor werk, om specifieke talenten te ontwikkelen of om betaalbaar te wonen. Hierover gaat Joplr graag met jongeren in gesprek. Van 9 tot en met 16 december 2023 kunnen jongeren uit Zeeuws-Vlaanderen gebruikmaken van een gratis taxi-service. In ruil voor ideeën of dromen over het verbeteren van hun leefomgeving.

Lees meer

Rijk investeert zes miljoen euro om publiek vervoer in Zeeland mogelijk te maken

13 november 2023

minister_harbers_staatssecretaris_heijnen_en_gedeputeerde_van_der_maas_op_conferentie_bereikbaarheid_voor_iedereen
Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Harry van der Maas van Provincie Zeeland kondigen op 13 november 2023 aan dat door het ministerie een bedrag van zes miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om publiek vervoer in Nederland mogelijk te maken. Komend jaar gaat Zeeland als eerste met dit nieuwe publieke vervoersysteem van start. Dit is bekendgemaakt tijdens de conferentie Bereikbaarheid voor Iedereen in Amersfoort.

Lees meer

Provincie Zeeland verlengt busvervoer met Connexxion

10 november 2023

De afgelopen maanden heeft Provincie Zeeland de aanbestedingsprocedure gestart om het busvervoer vanaf 2025 te organiseren. Marktpartijen konden zich hiervoor inschrijven. Op 2 oktober 2023 werd duidelijk dat vervoerders niet hebben ingeschreven op de aanbesteding in provincie Zeeland. Naar aanleiding van deze ontwikkeling heeft Provincie Zeeland beslist om de optie in het contract met Connexxion te lichten. Connexxion blijft hierdoor tot uiterlijk december 2026 het busvervoer verzorgen.

Lees meer

Nog geen gegadigden voor busconcessie vanaf 2025

19 oktober 2023

Busplan
De afgelopen maanden heeft de Provincie Zeeland de aanbestedingsprocedure gestart om het busvervoer vanaf 2025 te organiseren. Op 2 oktober 2023 is de inschrijvingstermijn gesloten. Hierop heeft geen partij zich ingeschreven onder de gestelde voorwaarden van Provincie Zeeland. Gelet op de onzekere marktsituatie hebben we rekening gehouden met diverse scenario’s, waar dit er één van was. De Provincie Zeeland heeft antwoorden geformuleerd op veelgestelde vragen.

Lees meer

Terugblik webinar Regionale Mobiliteitstrategie

6 oktober 2023

Webinar Regionale Mobiliteitsstrategie
Op dinsdag 26 september 2023 vond er een webinar plaats over de Regionale Mobiliteitsstrategie. De webinar was georganiseerd voor Zeeuwse Collegeleden, Raads- en Statenleden.

Lees meer

Proef met flextaxi in de Kop van Schouwen

26 juli 2023

In de Kop van Schouwen start op 1 augustus een proef met een flexibel vervoersmiddel: de flextaxi. Met de flextaxi hebben alle reizigers in de Kop van Schouwen, naast het bestaande openbaar vervoer, een extra manier om te reizen. De gemeente Schouwen-Duiveland en Provincie Zeeland testen de flextaxi om, op kleine schaal, ervaring op te doen met de werking van flexibele publieke vervoersmiddelen.

Lees meer

Deelscootmobiel bij wooncomplexen in Middelburg

21 juli 2023

Na de deelauto en de deelfiets is er nu de deelscootmobiel. Twee zorgcentra in Middelburg doen een proef met meerdere mensen die dezelfde scootmobiel gebruiken. Vanwege duurzaamheid, maar vooral om ruimte te besparen. Benieuwd hoe het precies werkt? Luister dan snel naar het interview.

Lees meer

Kick-off van revolutionair studentenfietsplan in Zeeland

8 juni 2023

Op donderdag 8 juni lanceerde GAIYO, in samenwerking met Provincie Zeeland en Cycle Hub, een innovatief studentenfietsplan in Zeeland. Bij negen MBO-scholen in Goes, Middelburg en Vlissingen worden schoolmobiliteitshubs geplaatst. Het biedt studenten, medewerkers en omwonende gemakkelijk toegang tot (elektrische) deelfietsen. Het studentenfietsplan is een primeur voor Zeeland, waar deelvervoer tot nu toe beperkt was. Als provincie breiden we hiermee verder uit op het gebied van deelmobiliteit.

Lees meer

Bayck: een elektrische fiets met hersens

19 mei 2023

De Bayck is een elektrische fiets die je modulair kunt samenstellen. De fiets bevat een brein met slimme sensoren. Daarmee draagt de fiets bij aan slimme oplossingen voor vervoer. Deze Baycks worden straks neergezet bij scholen, NS-stations en mobiliteitshubs in Middelburg en Goes. Het gaat om een proef om deelfietsen onderdeel te maken van het openbaar vervoer. Je kunt de fiets via een app reserveren en met je telefoon ontgrendelen. De e-bikes van Bayck worden vanaf 22 mei 2023 ook ingezet bij de schoolmobiliteitshubs.

Lees meer

Volgende stap in het nieuwe vervoersplan van Zeeland

16 mei 2023

Gemeenten en Provincie Zeeland gaan het publiek vervoer vanaf 2025 anders organiseren. De bus, boot en trein worden aangevuld met onder andere de flextaxi, buurtbus, deelfietsen en auto’s. In aanloop naar 2025 krijgen de onderdelen uit het vervoersplan (Regionale Mobiliteitsstrategie) steeds verder vorm. Een van de eerste concrete stappen is het busvervoer. De afgelopen maanden is gewerkt aan een plan voor de busroutes vanaf 2025. Dat plan is nu gereed. De Provincie gaat de komende maanden op zoek naar een vervoersmaatschappij om het busvervoer te verzorgen.

Lees meer

Gemeente Reimerswaal draait pilot met ‘Buurtbus Flex’

28 april 2023

In de gemeente Reimerswaal rijdt sinds maart de ‘Buurtbus Flex’ rond. Het is een proef met het oog op de toekomst waarin gekeken wordt naar hoe gemeenten en de provincie de gerichtheid van het openbaar vervoer kunnen opkrikken.

Lees meer

Nieuw Publiek vervoer in Zeeland? In gesprek met gedeputeerde Harry van der Maas

12 april 2023

Mensen in bus
Gedeputeerde Harry van der Maas ging in gesprek met podcastmaker Geert Kloppenburg. Nieuw publiek vervoer in Zeeland? Hoe ziet dat eruit?

Na 18 uur amper traditioneel OV meer in Zeeland? Slechts 2% van de Zeeuwen neemt OV nog? Wanneer is de ondergrens bereikt? Na 2 lezingen, 10 dagen rondreizen en bijna 9 maanden af en aan onderzoek in Zeeland, ging Geert Kloppenburg in gesprek met gedeputeerde Van der Maas.

Lees meer

Subsidieregeling voor opstappunten reizigers geopend

22 maart 2023

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe vervoerssysteem zijn goede opstappunten voor reizigers. Om de opstappunten te realiseren heeft de Provincie Zeeland voor Zeeuwse gemeenten een subsidieregeling opengesteld.

Lees meer

OV-Klantenbarometer 2022: waardering voor het openbaar vervoer gedaald

17 maart 2023

Voor het eerst in jaren is de waardering van de reizigers voor het Nederlandse openbaar vervoer afgenomen: van een 7,9 in 2021 naar een 7,8 in 2022. Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer van 2022, het klanttevredenheidsonderzoek in het ov van CROW-KpVV.

De dienstregeling kende in 2022 meer verstoringen dan normaal. Door ziekteverzuim en gebrek aan personeel was de rituitval hoog. Daarnaast sneden ov-bedrijven in de dienstregeling en waren er stakingen. Die omstandigheden waren mogelijk van invloed op het oordeel van de klant.

Lees meer

Elektrische deelauto nabij mobiliteitshub Kriekemeet

9 maart 2023

Sinds vrijdag 17 februari 2023 is er een (extra) deelauto beschikbaar in Burgh-Haamstede. Dit is de derde deelauto in het dorp. Het delen van elektrische auto’s is een effectieve manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen en maandelijkse kosten te verlagen. Binnen het deelinitiatief Samen Slim Rijden Burgh-Haamstede kunnen bewoners elektrische auto’s delen. De deelauto is een onderdeel van de hub pilot in Burgh-Haamstede.

Samen Slim Rijden Burgh-Haamstede is onderdeel van het grotere deelinitiatief netwerk van OnzeAuto in de provincie Zeeland. Momenteel is het netwerk al verspreid over diverse locaties in Zeeland en dit worden er alleen maar meer. Om te zorgen dat het deel ecosysteem goed van de grond komt, heeft de Provincie Zeeland aanvullende subsidie verleent aan OnzeAuto om de operatie van deelmobiliteit tot een succes te maken.

Lees meer

Elke werkdag deur-tot-deur vervoer met de Buurtbus Flex Reimerswaal

9 maart 2023

Goed nieuws voor alle mensen in gemeente Reimerswaal die vervoer nodig hebben! De Buurtbus Flex is niet meer alleen op dinsdagmiddag te gebruiken, maar elke werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur! De Buurtbus Flex vervoert je van deur-tot-deur in de hele gemeente Reimerswaal. De gedachte achter het uitproberen van vraaggestuurd en flexibel vervoer is om te kijken of het voor álle inwoners een alternatief of aanvulling kan zijn op het reguliere openbaar vervoer.

Lees meer

Lancering Schoolmobiliteitshubs op mbo-scholen in Goes, Middelburg en Vlissingen!

8 februari 2023

Lancering
Op woensdag 8 februari 2023 is de eerste schoolmobiliteitshub van Zeeland gelanceerd op het Hoornbeeck College in Goes. De hub is onderdeel van een pilot op alle mbo-locaties in Vlissingen, Goes en Middelburg. Op de plekken komen deelfietsen en e-bikes beschikbaar, waardoor studenten makkelijk vanaf bijvoorbeeld het station naar school kunnen reizen, of van school naar een praktijklocatie. Via een app is hun reis met de beschikbare deelvervoersmiddelen gemakkelijk te plannen, boeken en betalen. De lancering van de pilot vond plaats op het Hoornbeeck College in Goes.

Lees meer

Samen op weg naar een nieuw vervoerssysteem

27 januari 2023

Samen op weg
De komende jaren zal het publieke vervoer in Zeeland stapsgewijs veranderen voor alle reizigers. Door onder andere in te zetten op nieuwe vervoersmiddelen zoals de flextaxi en deelvervoer, het ontwikkelen van apps en het realiseren van mooie opstappunten, wordt Zeeland beter bereikbaar. Het doel is schoner, sneller en slimmer reizen door Zeeland. Op 26 januari 2023 kwamen bestuurders van Zeeland bij elkaar om met elkaar de voortgang van de plannen te bespreken en maakten zij nieuwe afspraken voor de komende periode.

Lees meer

Lancering Nabogo app

20 januari 2023

Nabogo
Op vrijdag 20 januari is de nieuwe carpool app ‘Nabogo’ gelanceerd. Deze app moet samen rijden in Zeeland stimuleren. Een mooie aanvulling op het OV aanbod! Tijdens de lancering hebben de aanwezigen de app al even voor je uitgetest.

Lees meer

Busplan

11 januari 2023

Busplan
Vanaf 2025 zoekt de Provincie Zeeland een vervoersmaatschappij voor het Zeeuwse busvervoer. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding daarvan. Het conceptbusplan, met daarin de busroutes vanaf 2025, is gereed. De komende periode kunnen gemeenten, andere vervoersregio’s, marktpartijen en reizigersorganisaties reageren op het plan. Daarna wordt een marktpartij gezocht. Het plan met de busroutes is onderdeel van de Regionale Mobiliteitsstrategie Zeeland.

Lees meer

Opening hub in Burgh-Haamstede

8 januari 2023

Burgh-Haamstede
De Provincie en Zeeuwse gemeenten zoeken naar nieuwe vormen van openbaar vervoer en deelmobiliteit die passen bij de behoefte van de reizigers. In Burgh-Haamstede is een centrale plek gecreëerd waar verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. Dit noemen we een mobiliteitshub. In Burgh-Haamstede vertrekt de bus sinds 8 januari 2023 vanaf twee andere locaties.

Lees meer