Veelgestelde vragen

Zeeland werkt aan betere bereikbaarheid voor iedereen. Naast de vaste ov-routes van bus, trein en ferry komen er, stap voor stap, steeds meer opties bij. Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Van openbaar vervoer naar publiek vervoer

Wat is 'Reizen door Zeeland'?

Reizen door Zeeland is de naam van de samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de Provincie Zeeland om Zeeland beter bereikbaar te maken, ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze naam zie je steeds vaker, bijvoorbeeld op de bussen. Heb je een vraag over het publiek vervoer? Dan kun je mailen naar info@reizendoorzeeland.nl.    

Wat gaat er veranderen aan het openbaar vervoer?

We gaan in Zeeland van openbaar naar publiek vervoer. Publiek vervoer zorgt dat je 7 dagen per week van 6.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds door heel Zeeland kunt reizen. We garanderen dit door het openbaar vervoer aan te vullen met flexibel vervoer op aanvraag. Als reiziger krijg je meer reisopties.  

  • Openbaar vervoer: bus, trein en ferry met vaste dienstregelingen en vaste routes
  • Flexibel vervoer op aanvraag: door heel Zeeland kun je straks binnen 500 meter van je voordeur een Flex-rit boeken. Op termijn kun je ook reizen met deelauto’s en -deelfietsen.
Wanneer kan ik op de nieuwe manier gaan reizen?

De Flex rijdt op Schouwen-Duiveland. Je een Flex-rit boeken via de app Reizen door Zeeland of telefonisch via de Vervoercentrale op telefoonnummer 088 23 58 070. De andere Zeeuwse gemeenten volgen later totdat publiek vervoer in heel Zeeland beschikbaar is. Stap voor stap werken we zo toe naar december 2026. Dan start ook de nieuwe busvervoerder EBS in Zeeland. 

Wat is de Flex en hoe werkt het?

Het flexibele vervoer op aanvraag noemen we de Flex. De Flex is een taxi of bus(je) met een chauffeur. De Flex rijdt zeven dagen per week tussen 6 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds. Als je een uur vooraf je Flex boekt, weet je zeker dat de Flex komt. Boeken kan op twee manieren: via de app Reizen door Zeeland of door te bellen met de Vervoercentrale (nummer 088 23 58 070).  

Opstappen op de Flex doe je op een hub, dat is een opstappunt waar een bord staat (altijd binnen 500 meter). Buiten de bebouwde kom kun je op elke plek opgehaald worden. De chauffeur brengt je dan naar een hub (of buiten de bebouwde kom naar je bestemming).  

De prijs van een Flex-rit wordt berekend door een opstaptarief en een tarief per gereden kilometer. De totaalprijs komt overeen met het standaard ov-tarief.

De Flex rijdt nu op Schouwen-Duiveland tot de gemeentegrenzen. De rest van Zeeland volgt later. 

Wat zijn hubs en waar vind ik ze?

Een hub is een herkenbaar opstappunt met een groen bord. Hier kun je opstappen op de bus, trein, ferry of een Flex. Binnen de bebouwde kom is er elke 500 meter een hub. Grotere hubs bieden in de toekomst ook deelvervoer zoals deelfietsen en deelauto’s. In de Reizen door Zeeland app zie je waar de dichtstbijzijnde hub is. 

Flex boeken & gebruiken

Hoe kan ik een Flex-rit boeken?

Hoe kan ik een Flex-rit boeken?

Je kunt je reis boeken op twee manieren:  

  • Via de app Reizen door Zeeland
  • Bel de Vervoercentrale: 088 23 58 070 
Wat voor bagage kan er mee in de Flex?

Draagbare handbagage en rolkoffers kunnen mee in de Flex. 

Mogen er huisdieren mee in de Flex?

Kleine huisdieren mogen gratis mee in een tas, een mand, of op schoot, maar mogen geen eigen zitplaats innemen. Hulphonden mogen natuurlijk wel altijd mee. 

Wat gebeurt er als ik te laat bij de hub ben?

Als je later dan geboekt bij de hub verschijnt, kan de vervoerder helaas niet op je wachten. De chauffeur vertrekt op het geboekte tijdstip.

Wat gebeurt er als de Flex te laat is?

Als de chauffeur door welke omstandigheden dan ook later is, kun je dat zien in de app Reizen door Zeeland. Je kunt daar je Flex-rit volgen. Als je door de vertraging van de Flex je aangegeven aansluiting op het openbaar vervoer niet haalt, krijg je je reiskosten terug. Dat kan door contact op te nemen met de Vervoercentrale via info@reizendoorzeeland.nl.

Kan ik een reis annuleren?

Je kunt de Flex-rit tot 10 minuten voor vertrek kosteloos annuleren.

Kan ik ook via een website boeken als ik de app niet gebruik?

Ja, je kunt ook boeken via boeken.reizendoorzeeland.nl

Voor hoeveel mensen kan ik tegelijk een reservering maken?

Je kunt per voertuig alleen reserveren voor het aantal vrije plaatsen, met een maximum van 8 personen per reservering. In de app Reizen door Zeeland of via de telefoon geef je aan voor hoeveel mensen je wilt boeken. Zijn er onvoldoende vrije plaatsen of wil je met meer dan 8 personen reizen? Boek de rit dan in twee keer.

Flex betalen

Wat kost een Flex-rit?

De prijs van een Flex-rit wordt berekend door een opstaptarief en een tarief per gereden kilometer. De totaalprijs komt overeen met het standaard ov-tarief.

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis, kinderen van 4 tot en met 11 jaar reizen met 34% korting. In je boeking kun je hen toevoegen als extra reizigers. Reizigers van 65+ hebben ook recht op korting van 34%. Je kan deze kortingen dit via “korting” in het betaalscherm opgeven.

Hoe kan ik een Flex-rit betalen?

Je kunt je Flex-rit vooraf met iDEAL betalen als je je rit boekt in de app Reizen door Zeeland. Als je betaalt in de Flex kun je bij de chauffeur met je (digitale) pinpas betalen. Contant betalen en reizen op saldo (met OV-chipkaart) kan niet.

Betaal ik per reiziger of per Flex?

Je kunt je Flex-rit vooraf met iDEAL betalen als je je rit boekt in de app Reizen door Zeeland. Als je betaalt in de Flex kun je bij de chauffeur met je (digitale) pinpas betalen. Contant betalen, Ov-Pay en reizen op saldo (met OV-chipkaart) kan niet.

Welke abonnementen zijn geldig in de Flex?

Met een studentenreiskaart, 65+ Dal Vrij kaart en ov-minimakaart krijg je korting of reis je gratis. Ook in de Flex. Na het aanmaken van je account in de app krijg je een melding om een abonnement aan jouw profiel toe te voegen of klik op deze link. Je hoeft dit maar één keer te doen. Als je profiel compleet is, wordt je korting verrekend in je ritprijs. 

Wijzigingen in het huidige vervoer

Wat verandert er aan de buslijnen vanaf 2025?

Tot eind 2026 blijft Connexxion als busvervoerder rijden. Vanaf dan gaat busbedrijf EBS de Zeeuwse bussen rijden. In de eerste helft van 2025 verandert er aan het busvervoer niks. Daarna voeren we stap voor stap wijzigingen door, als de Flex zich in de praktijk heeft bewezen. 

Blijft de haltetaxi rijden?

De haltetaxi komt te vervallen met de komst van de Flex. Met de Flex komen er meer reisopties. De verschillen tussen de haltetaxi en Flex:

  • De Flex rijdt tussen 06.00 en 23.00 uur en overal. De haltetaxi reed alleen op routes waar geen bus (meer) rijdt.
  • Als je een uur vooraf boekt, weet je zeker dat de Flex komt. De haltetaxi moest 2 uur voorafgaande gereserveerd worden.
  • De Flex boek en betaal je met dezelfde reiskaarten als het ov. Voor de haltetaxi had je een pas nodig. Die pas heb je in de Flex niet meer nodig.
Verandert er iets voor mensen met een Wmo-indicatie?

Nee, mensen met een Wmo-indicatie blijven dezelfde rechten houden. Zij worden, net zoals nu, voor de deur opgehaald door de Regiotaxi. De Regiotaxi’s worden ook als Flex ingezet. Mensen met een Wmo-indicatie kunnen wel zelf kiezen om met Flex en ov te reizen, als zij dat zelf willen.

Staat jouw vraag er niet bij? 

Neem dan contact op met de Vervoercentrale via info@reizendoorzeeland.nl of 088 23 58 070.