Nieuws

27 augustus 2024

Subsidie voor groene en comfortabele regiohub in Tholen

De Provincie Zeeland geeft de gemeente Tholen een subsidie van 330.000 euro voor het aanleggen van een overstapplaats voor bussen en flexibel vervoer aan de Molenvlietsedijk in Tholen-stad. ,,Dit is een prachtig voorbeeld van de manier waarop we samen met de gemeenten werken aan een nieuw systeem van openbaar vervoer. Hiermee vergroten we de bereikbaarheid in Zeeland aanzienlijk”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas.
Impressie van de regiohub in Tholen

Het openbaar vervoer in Zeeland verandert. Van een systeem met alleen vaste dienstregelingen en vaste routes naar een meer flexibel vervoerssysteem. Dit maakt dorpen, steden en wijken beter bereikbaar. Om dit mogelijk te maken zijn op bepaalde plekken nieuwe haltes of hubs (overstapplaatsen) nodig, zodat de reiziger op- of over kan stappen op een of meerdere flexibele of vaste vervoermiddelen. Tal van voorzieningen maken van de hubs een aangename en veilige plek om op de bus te wachten.

Tholen heeft voor de regiohub in de vestingstad een ambitieus plan opgesteld. Er komt een overdekte fietsenstalling en een parkeerplaats met 150 plekken. Het gebouw, dat uit twee delen bestaat, heeft een sedumdak en wordt uitgevoerd in gerecycled hardhout uit havens en sluizen. De wachtruimte wordt geheel uitgevoerd in glas, zodat reizigers de bus zien aankomen, maar bij mooi weer kunnen ze ook buiten gaan zitten op de lange banken die het gebouw omringen. Er komt een openbaar toilet, een watertappunt, een fietsreparatiepaal en wifi. Blikvanger wordt de grote plataan die nu nog op het sloopterrein van de school aan de Molenvlietsedijk staat. Die krijgt een nieuwe plek tussen de twee gebouwdelen.

“Als gemeente Tholen zijn we erg blij met de toekenning van deze mooie subsidie aan onze toekomstige hub. Met deze subsidie zijn we in staat een mooie voorziening voor onze inwoners en gasten te creëren als onderdeel van het nieuwe vervoersplan in de provincie Zeeland. Het laat zien dat ambities elkaar kunnen versterken.”, aldus een trotse wethouder Corniel van Leeuwen.

Als de hub klaar is, vormt de Molenvlietsedijk een ideale toegangspoort tot de vestingstad Tholen, met niet alleen een goede infrastructuur voor het openbaar vervoer, maar waar bezoekers ook gastvrij worden ontvangen en waardoor de bereikbaarheid van medische diensten in zorgcentrum De Vliethof wordt verbeterd.

Tholen investeert zelf circa €3 miljoen in de overstapplek, die medio 2025 klaar moet zijn. ,,We kijken uit naar de plannen die andere gemeenten ontwikkelen voor hun regiohubs en helpen ze graag om die te realiseren”, zegt Van der Maas. Tot en met 1 oktober heeft de Provincie in totaal 1 miljoen euro gereserveerd voor de aanleg van regiohubs. Stap voor stap wordt toegewerkt naar het nieuwe openbaarvervoerssysteem in Zeeland dat eind 2026 overal ingaat.